Foundation Vision for Science and Technology Growth

Обадете се:  (02) 465 19 67

Четвъртък, 30 Ноември 2017 18:05

2 млн. евро за иновации, подобряващи мобилността на възрастните хора

Оценете
(1 глас)

Европейската комисия "Хоризонт за социални иновации" ще възнагради най-добрите решения за подобряване на пътната мобилност на възрастните хора: 1 млн. евро е наградата за най-доброто решение последвана от четири награди за второ място от по 250 000 евро всяка.

Награждаването стартира по време на конференцията "Отваряне за ерата на социалните иновации" в Лисабон на 27 ноември 2017 г., на която присъства представител на Фондация „Визия за наука и технологичен растеж“.

Кандидатстването е до 28 февруари 2019 г., а наградата ще бъде връчена през второто или третото тримесечие на 2019 г.

Конференцията се организира съвместно от Европейската комисия, португалското правителство и фондация "Калусте Гулбенкиан". На конференцията присъстваха:

Карлос Модас - европейски комисар по научните изследвания, науката и иновациите,

Мариан Тисен - европейски комисар по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност,

Мария Маркес - министър на председателството и административната модернизация на Португалия,

Изабел Мота, президент на фондация "Калусте Гулбенкиан".

Специален гост беше Марсело Ребело де Сусам - президент на Република Португалия.

На церемонията по откриването министър-председателят на Португалия - Антонио Коста изтъкна значението на социалните иновации за укрепването на социалния стълб на Европа и преодоляването на пропастта между науката и потребностите на гражданите. Според Бюрото за европейски политически съветници на Европейската комисия "Социалните иновации са иновации, които са социални както по отношение на резултатите, така и по отношение на тяхното изпълнение. По-конкретно, [...] социалните иновации са нови идеи (продукти, услуги и модели), които едновременно отговарят на социалните потребности (по-ефективни са от алтернативите) и създават нови социални взаимоотношения или сътрудничество. Те са иновации, които не само са полезни за обществото, но и подобряват способността на обществото да функционира." (БЕПА, 2011, стр. 9).

Констатациите на проучването "Визия и тенденции на социалната иновация за Европа" сочат, че Европа се изправя пред големи предизвикателства: застаряващо население, масова миграция, бързи промени в семейните структури, свиване на дела в световния БВП и комбинираното въздействие на глобализацията и автоматизацията върху пазара на труда. Темповете на социално сближаване се забавят ежедневно. Намалява доверието на хората в способността на институциите да изграждат справедливо и процъфтяващо общество. Публичното доверие в институциите е в състояние на свободно падане. Новите поколения са все по-изолирани от представителната демокрация. Предложението е за нова европейска социална иновация, която е насочена към хората, фокусира се върху системата и е подкрепена безрезервно политически.

На конференцията присъстваха учени в областта на социалните иновации, иноватори, социални предприемачи, представители на гражданското общество, формиращи национални и регионални политики, местни и регионални участници, финансиращи социални иновации, филантропи, инвеститори в рискови капитали, бизнес ангели, студенти и политици.

Постигнатите резултати в областта на социалната иновация бяха признати в различни панели и бяха установени потенциални бъдещи възможности, идващи от социалните иновации не само от гледна точка на благоденствието на обществото, но и от растежа, работните места и развитието на бизнеса за Европа. Бяха обсъдени нови тенденции в социалните иновации, включително възможната роля на социалните иновации в следващото поколение обществени политики. Как можем да използваме социалните иновации, за да се справим с бъдещите проблеми? Какво трябва да преподаваме на децата днес, за да ги подготвим за утрешните предизвикателства? Тези въпроси бяха отговорени по време на сесията "Социални иновации и умения за бъдещето" от социални предприемачи и визионери от цяла Европа. В един от панелите беше направено представяне на 11 социални проекти в стил "Ignite" за социални иновации, финансирани от ЕС или от Португалия.

Прочетена 758 пъти Последно променена в Четвъртък, 21 Февруари 2019 18:41