Foundation Vision for Science and Technology Growth

Обадете се:  (02) 465 19 67

Петък, 17 Март 2017 19:56

Конференция „Сътрудничество между науката и бизнеса“

Оценете
(7 гласа)

Фондация „Визия за научен и технологичен растеж“ с подкрепата на Hewlett Packard Enterprise и в сътрудничество с РАНД Европа, ГИС-Трансфер Център и десет търговски камари проведе конференция на тема „Сътрудничество между науката и бизнеса“ на 10 март 2017 г. Близо сто участници дискутираха как може да се стимулират научни изследвания в сътрудничество с бизнеса и да се финансират научни изследвания, които да водят до продукти с приложение в бизнеса.

Как финансирането на научни изследвания може да допринесе за икономическото развитие, критичната роля на доказателствата при формиране на политиката в областта на науката и новите модели за наука и развитие – отворената наука бяха представени от Моли Джоунс от РАНД Европа, офисът в Кеймбридж.

Механизмите за управление на интелектуална собственост, патенти и процедурите за комерсиализация, приложени в Институт за изследване на тежки метали, Германия, представи Тобиас Енгерт, ръководител на офиса за Технологичен трансфер на института. Дейвид Хемпсън, основател на фондация „Визия за научен и технологичен растеж“ говори за правителствената програма на САЩ за изграждане на мрежа от университети и компании за разработване на иновационни продукти с приложение в бизнеса Manufacturing USA, като се комбинират средства от бизнеса и правителството.

Преглед на състоянието и проблемите пред научната общност, както и правителствените инициативи в тази област направиха бившите зам. министри Милена Дамянова и Костадин Костадинов.

Съвместният геномен център като пример за сътрудничество между науката и бизнеса представи акад. Атанас Атанасов.

Пламен Дилков, зам. президент на Конфиндустрия България говори за перспективата пред сътрудничеството на науката с бизнеса от гледна точка на международните камари.

На форума беше представен и финансовия инструмент „Фонд за технологичен трансфер“ от КАМЕН СЛАВОВ – ръководител звено „Финансови инструменти“ във фонд Мениджър на финансови инструменти в България.

Пример за иновация, която е патентована и с приложение в бизнеса даде Младен Джалъзов, един от собствениците на Cupffee.

Награда за иновативно училище беше връчена на 120 основно училище в София.

Конференцията завърши с дискусия и панел за осъществяване на контакти между представители на бизнеса и науката.

Прочетена 2229 пъти Последно променена в Понеделник, 05 Март 2018 13:25