Foundation Vision for Science and Technology Growth

Обадете се:  (02) 465 19 67

Сряда, 20 Юни 2018 20:25

Сгради с близко до нулево потребление на енергия – нови предизвикателства пред България

Оценете
(1 глас)

Международна конференция в Бургас на тема нулевоенергийните сгради съорганизирана от фондацията

Конференцията "По пътя на почти нулевоенергйните сгради: норвежкият опит и предизвикателствата в България" се провежда в Бургас на 20 и 21 юни 2018 г. Фондация “Визия за научен и технологичен растеж“ е съорганизатор съвместно с министерство на енергетиката и Общинската мрежа за енергийна ефективност и ЕнЕфект / EnEffect, Center for Energy Efficiency.

Конференцията, която е част от официалния календар на българското председателство на Съвета на ЕС, акцентира върху ключовите моменти в националното законодателство. Събитието предлaга и поглед върху успешните практики от България и региона и технологичните иновации, способстващи строителството на почти нулевоенергийни сгради. Специално внимание обръща на възможностите за финансиране по  Приоритет „Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

 В програмата са включени различни тематични сесии с участието на авторитетни български и международни лектори и интерактивни формати, които ще допринесат за реалния обмен на идеи и възможности за съвместни дейности. Специални гости на конференцията днес са Ханс ван Стийн, съветник на директора на отдел "ВЕИ, научни изследвания, иновации и енергийна ефективност " и Маартен де Гроте от Института по сградните характеристики и други експерти, които представят новостите в областта на енергийната ефективност.

 Организатори на събитието са Министерство на енергетиката с финансовата подкрепа на Финансовия механизъм на ЕИП, Община Бургас, Общинска мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия и фондация „Визия за научен и технологичен растеж“.

На 21 юни темата за дискусия ще бъде „Ролята на местните власти и строителния сектор“, като ще бъдат представени успешни практики и опити от България и чужбина.

На 22 юни пък ще бъде проведено обучение.

Прочетена 1663 пъти Последно променена в Петък, 22 Юни 2018 15:00